Intifada idioților

Turiști străini care fac turul Europei pe biciclete au fost atacați cu pietre de țigani, în Sălaj
Celebrul tren Orient Express a fost și el atacat cu pietre la Sighișoara
Agențiile evită să ducă turiștii străini în Centrul Vechi din Capitală de teama hoților de buzunare
Otopeni poarta hoției și violenței
ediția de print a revistei conține 8 pagini speciale despre cum ne mutilăm singuri imaginea de țară turistică (citește și focus)

 

 

Eșelnița de la aurul negru la industria verde

 

 


Numele comunei Eșelnița din județul Mehedinți, în mod paradoxal, nu a fost legat de destinația turistică de excepție de pe Defileul Dunării, Cazanele Mici, parte a Rezervației naturale „Cazanele Dunării“. Clisura a devenit cunoscută datorită traficului cu produse petroliere din timpul embargoului impus fostei Iugoslavii în anii ‘90. La fiecare poartă funcționa o mică benzinărie, numai că, războiul n-a ținut o veșnicie. Comuna Eșelnița joacă acum cartea turismului. Având un cadru natural de excepție, la fel ca peste tot în Parcul Natural „Porțile de Fier“, peisajul este dominat de unicități, un fel de muzeu natural în aer liber. Eșelnița poartă, ca mai multe localități din cursul Dunării, și un alt destin, acela de fi strămutată prin anii 1968-1970, după ce comuna a fost inundată prin construirea Sistemului Hidroenergetic și de Navigație Porțile de Fier I. Comuna bănățeană Eșelnița, trecută prin ocupația otomană și austro-ungară, este atestată documentar din 1484. Ea a fost însă configurată așa cum arată astăzi prin strămutarea completă a satelor Eșelnița și Ogradena, din apropierea Dunării, după inundarea vetrelor vechi, survenită odată cu edificarea Sistemului Hidroenergetic Porțile de Fier I. Comuna are un singur sat, cu 926 de case, 3.110 de locuitori – români, rromi, cehi, nemți, sârbi și ruși – și o suprafață de 16.402 ha. Administrația publică și-a concentrat întreaga atenție înspre turism. Eșelnița dispune de un cadru natural de o forță excepțională. În zona de pe Clisura Dunării s-au construit 241 de case de vacanță și 20 de pensiuni, infrastructură care asigură, deocamdată, 319 locuri de cazare. Doar două pensiuni sunt ale unor locuitori din comună. Restul sunt investitori din toată țara. Primarul Ioan Ciuru ne-a prezentat planul pe care-l are pentru a forța dezvoltarea turistică: „Înspre Cazanele Mici, unde ați văzut toate construcțiile noi, nu mai sunt multe terenuri. Dar am deschis frontul spre Orșova, unde anticipez că sunt posibilități pentru a dubla capacitatea de cazare în pensiuni. Turismul va fi legat de Dunăre, însă nu neglijăm deloc să includem programe care să ne conecteze la turismul din Mehedinți și Caraș-Severin. În acest scop suntem parteneri ai Asociației de dezvoltare intercomunitară «Cazanele din Mehedinți» și ai Grupului Local-Dunărea. Am înființat apoi Centrul local de informare și promovare turistică, iar în parteneriat cu Serbia, un centru internațional de afaceri, care se axează tot pe dezvoltare turistică. Derulăm un proiect cu MDRT, de promovare turistică, în valoare de 240.000 de euro, denumit «Clisura Dunării – Eșelnița, obiective cu potențial neexploatat la adevărata valoare», iar Consiliul Județean Mehedinți dezvoltă un parteneriat public-privat pentru activități de agrement pe Dunăre.“

Corina Martin președinte ANAT:
Elena Udrea a fost un model de succes pentru multe femei. A promovat turismul
Președintele ANAT, Corina Martin, a declarat, la lansarea cărți Cariera – substantiv feminin, că “Elena Udrea a făcut cunoscut domeniul turismului, deși când a fost numită la conducerea MDRT persoanele din acest domeniu nu i-au acordat prea multe șanse întrucât nu avea legătură cu turismul”. La conferin]a de lansare a campaniei de promovare a poveștilor de succes ale femeilor în cadrul proiectului european {anse egale pentru cariere de succes organizată la Constan]a, de către Agența Mediafax și SIVECO, Corina Martin a declarat că Elena Udrea s-a implicat mult în turism și a ascultat de persoanele implicate în acest domeniu, deși nu avea experien]ă în domeniu. “Elena Udrea a fost un model de succes pentru multe femei. Când a fost numită ministru, am râs cu toți, nu i-am dat nicio șansă, am pus pariuri pe care ulterior le-am pierdut. Nu i-am dat șanse pentru că nu prea mai vrem să acceptam după 22 de ani în turismul românesc persoane la conducerea acestui minister care nu au legătură cu turismul și ea nu avea. Vreau să vă spun că a învă]at foarte mult, a avut în]elepciunea să asculte ceea ce noi îi explicam, a prins destul de repede, a și aplicat și sigur că turismul a ajutat-o să urce ulterior pentru că la turism te vezi altfel: sunt evenimente, campanii de vizibilitate pe care o femeie știe să le folosească mai bine decât un barbat”, a afirmat președintele ANAT, Corina Martin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *