destinații


Tirol – Imperiul Schiului

Pășunile alpine sunt acum imense oceane de zăpadă, bocancii de drumeție și pălăria cu floare de colț le-am pus în dulap pentru moment, iar zilele însorite de vară s-au dus. Pe văi, prin satele alpine, în orașe, o forofotă și o neliniște str`bate eterul. Vine iarna! Au căzut primele zapezi! Lustruim schiurile, verificăm mănușile și castile, desfacem hărțile cu pârtiile de schi și o lume de basm începe să se desfășoare în fața noastră. șuieratul schiurilor prin zăpada proaspată, veselia din aprés-schi-uri, serile nebune din micile baruri de pe lângă hoteluri, din nou șuieratul schiurilor, chipurile vesele din cabane, serile relaxante la saună și tot așa cinci luni pe an. Bine ați venit in Tirol!

Bansko Borovets – Redutele zăpezii

Bansko este o combinație între tradițional și nou, o stațiune care și-a căpătat de curând renumele de world-class ski-resort, dar care are, de asemenea, 130 de monumente de arhitectură. Vechiul oraș comercial păstrează la tot pasul mirosul de foc de lemne. În orice hotel ai intra, vei găsi un șemineu la care să te poți încălzi. Partea nouă poartă amprenta unei arhitecturi unitare în care lemnul e folosit cu precădere. Resort-urile au centre spa, piscine, zone de relaxare și de copii. Investitorii germani englezi și greci s-au alăturat celor autohtoni și au creat o stațiune la standarde occidentale în Munții Pirin. Instalația de schi, ultramodernă, aparține lanțului hotelier Kempinski care are și un resort de 5 stele la baza pârtiei. Compania Yulen adminis­trează întregul domeniu schiabil. Astăzi, se laudă cu renumele de world-class ski-resort, fiind recent cunoscut și pentru festivalul de jazz care se organizează anual aici. Pe lângă multele pârtii de schi, Bansko are de arătat turiștilor și vreo 130 de monumente arhitecturale. Unul dintre ele, Biserica Sfânta Treime (ctitorită la 1835), a fost cea mai mare din Bulgaria până la ridicarea catedralei Alexander Nevski din Sofia. Tavernele se numesc Mehana și au muzică live. Combinațiile de nou și vechi, de rustic și contemporan sunt la tot pasul. Magazinele din Bansko sunt pline de suveniruri, atât hand made, cât și adunate de prin casele bunicilor. Cele mai multe obiecte la vânzare sunt antichitățile. Bulgarii te ademenesc din stradă și negociază până te înduplecă, mai ales că mulți știu și câteva cuvinte, esențiale, în limba română. Legătura cu clopoțeii-suveniruri este o tradiție locală. Pe vremuri, ca să anunțe sărbătorile, localnicii aveau obiceiul să iasă în stradă cu clopoței și mușcate. Bansko are 70 de kilometri de pârtie care coboară de la 2.600 de metri până la 925 de metri, altitudinea localității.

Altitudinea minimă: 1000 m

Altitudinea maximă: 2560 m

Instalații: 1 telegondola, 7 telescaune, 6 teleschiuri, 10 baby ski lifturi

Tunuri de zapadă: pe toate pârtiile

 Cea mai lungă coborâre: 16 km

Nocturne: da

Restaurante pe pârtii: 6


 

Borovets este cea mai veche statiune de schi din Bulgaria. Primele case de vacanță au apărut în 1896. Mai târziu, Prințul Ferdinand și-a ridicat aici o reședință de vară. Stațiunea s-a dezvoltat la mij­locul secolului trecut în vremea comunismului. Astăzi, inves­tițiile masive în infra­struc­tură au schimbat fața localității asezate la altitudinea de 1390 metri, într-o pădure de pini. Arhitec­tura sugerează și eta­pele dezvoltării. Vile sau hote­luri antebelice frumos renovate contrastează cu realismul so­cialist prezent mai ales la clădirile din era comunistă. Clă­dirile noi sunt în stil occi­dental, cu suprafețe vitrate mari și finisaje scumpe. Regiunea de schi măsoară peste 45 de km de pârtie, variabilă în lungime și grad de dificultate și este grupată în trei regiuni: Sitnyakovo – Martinovi Baraki, Yastrebetz și Markudjik: – Subregiunea Sitnyakovo dispune de 4 pârtii: o pârtie grad mediu și 3 pârtii de grad dificil. Subregiunea Martinovi Baraki are tot 4 pârtii (cu pornire din subregiunea Sitnyakovo), Au grad dificil și sunt folosite în partea superioară pentru slalom, iar în partea inferioară, pentru începători (lungimea totală: 19 km). Două din cele 4 pârtii au instalație de nocturnă. – Regiunea Yastrebetz dispune de 3 pârtii. O pârtie cu grad foarte dificil și două pârtii cu grad dificil. Lungimea totală ajunge la 13 km. – Regiunea Markudjik, localizată la cea mai mare altitudine – 2.500 metri, dispune de 4 pârtii cu grad dificil, una din ele a primit aprobarea pentru slalom uriaș de la Federația Internațională de Schi). Ca și la Bansko, unitățile de cazare se întrec în centre spa, piscine, zone de relaxare și de copii. Stațiunea Borovets găzduiește diferite competiții sportive specifice sezonului de iarnă și beneficiază de o infrastructură de invidiat: o telegondolă modernă, 10 teleschiuri, 3 telescaune, cu variante multiple pentru ski-pass-uri valabile în întreaga rețea de transport pe cablu. Barurile, cafenelele, cluburile de noapte și discotecile nu lipsesc din Borovets, care se bucură de o excelentă viață de noapte.

 

 


				
			

One Comment to destinații

  1. I’m that’s the most crucial details in my opinion. And i am grateful examining your current content. Even so want to observation for very few typical troubles, Your website design is good, this reports is really nice : Chemical. Superior endeavor, many thanks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2020: Tour.ist | Travel Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress